Vuoden 1952 olympialaiset merkitsivät postilaisille näytön paikkaa

Vuoden 1952 kesäolympialaiset järjestettiin Suomessa. Nyt kun Rion kisat ovat pinnalla, niin Postimuseon viestintäsuunnittelija Helena Pärssinen kirjoittaa, minkälaisia ponnistuksia valmistautuminen Helsingissä 1952 pidettyihin XV kesäolympialaisiin postilaisilta vaati.
  • Julkaistu
    19.8.2016
  • Kirjoittanut
    Helena Pärssinen

Postissa valmistautuminen olympialaisiin aloitettiin jo vuonna 1949, jolloin erillinen järjestelytoimikunta aloitti kisojen aikaisten tehtävien suunnittelun ja järjestelyn. Tällöin huomattiin, että Helsingissä työskenteleviä kielitaitoisia postilaisia ei ollut tarpeeksi. Tämän vuoksi muualla Suomessa työskentelevä kielitaitoinen henkilökunta oli avainasemassa ja heidät määrättiinkin kisojen ajaksi Helsinkiin. Kielikoulutusta järjestettiin ympäri Suomen Hangosta Ivaloon. Kaikkiaan kursseille osallistui yli 2000 postilaista. Opettajina toimivat yleensä kurssipaikkakuntien oppikoulujen kieltenopettajat. Opetuksen tasoa testattiin kielikokein, joita kaksi kiertävää virkamiestä järjesti.

Maakunnista tuli Helsinkiin kaikkiaan yli 400 virkamiestä, joista vain harva onnistui järjestämään itselleen yksityismajoituksen. Sen vuoksi järjestettiin yhteismajoituksia kerrossänkyineen postitalolle, posteihin ja postiparakkeihin ympäri Helsinkiä.

Olympialaisia varten Posti julkaisi neljä lisämaksullista postimerkkiä, joista valmistettiin myös postimerkkivihko. Lisämaksu meni kisojen järjestelytoimikunnalle. Merkeistä kaksi julkaistiin vuonna 1951. Vuonna 1952 ilmestyneet merkit piirsi Tapio Wirkkala ja kaiversi B. Ekholm. Kisojen ansiosta postimerkkien myynti kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna.

0419p 0421p

Postitoimipaikat Suur-Helsingin alueella saivat olla pidempään avoinna kisojen aikana. Helsingissä toimivia postikonttoreita tukemaan perustettiin 16 tilapäistä postipalvelupaikkaa ja kymmenen kioskia. Tilapäisten palvelupisteiden suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota kilpailijoiden, median ja muiden virallisten edustajien palveluun. Viiden neliömetrin suuruisissa kioskeissa myytiin postipalvelujen lisäksi kisavalokuvia, joiden valikoima kasvoi kisojen edetessä.

Postin kuljetuskalustoa lisättiin Helsingissä. Näkyvin ja kuuluvin lisä postinkuljetukseen oli vuokrattu helikopteri, joka liikennöi päivittäin lentokentän ja pääpostitalon väliä. Helikopteri lennätti myös yleisöä ja teki mainoslentoja.

Koko Suomi ja Posti sen ohella oli hyvin valmistautunut vastaanottamaan urheilijat ja kisavieraat. Kauan odotettu tapahtuma näkyi henkilökunnan kasvoilla paitsi jännityksenä myös näyttämisen haluna ja hyvänä palveluna. Kisoissa työskennelleet kokivat monia elämyksiä ulkomaisten vieraiden kanssa ja ”Helsingin henki” näytti tarttuneen myös asiakkaisiin.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!