Vuoden luontokuva 2014 –kilpailun voittajakuvat Vapriikissa

Vapriikissa voi ihastella 10.6.–16.8. Vuoden luontokuva 2014 –kilpailun satoa. Ympäri Suomea kiertävässä näyttelyssä on esillä yhteensä 40 kilpailussa menestynyttä kuvaa: sarjavoittajat, toisen palkinnon saavuttaneet ja kunniamaininnoilla palkitut.

  • Julkaistu
    8.6.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Vuoden Luontokuva 2014 on kotkalaisen Matti Pukin maalauksellinen Lokkien taidelento.

Tuomariston hurmasi kuvan maalauksellisuus:
”Luontokuva kuin maalaus! Hieno toteutus vanhasta ideasta. Kuva joka aivan varmasti jakaa mielipiteet kahtia ja herättää keskustelua. Luontokuva voi sittenkin olla taidetta! Kuva-alan muoto on kaunis ja puut rajattu reunoissa huolellisesti. Kuvaaja on kamerallaan onnistunut maalaamaan liikkuvaan taustaan mielenkiintoiset valkoiset hahmot. Kevyen kevyesti lepattavat, hätkähdyttävän valkoiset linnut ovat osuneet juuri oikeille paikoilleen. Taustan upea värimaailma luo kuvaan mielenkiintoisen kontrastin. Kuva on värimaailmastaan ja liikkeestään huolimatta rauhallinen ja täynnä symboliikkaa.”

Kuvaaja Matti Pukki kertoo olleensa karhumailla sijaitsevassa kojussa kesäkuisena yönä. ”Yö oli sateinen ja tuulinen, eikä karhuja liiemmin näkynyt. Aloin ajankuluksi kuvaamaan lokkeja pitkällä valotuksella liikuttaen samalla kameraa ylös ja alas. Tuloksena syntyi kuva Lokkien taidelento.”

Kilpailu
Vuoden Luontokuvasta on kilpailtu jo 34 kertaa, alkaen vuodesta 1981. Kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä: sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Kaikki kuvat on kuvattu maamme rajojen sisäpuolella. Kilpailu keräsi 2014 kaikkien aikojen kuvamäärän, yhteensä 12 857 kuvaa kahdeksaan eri sarjaan. Suosituimmat sarjat olivat Linnut (2582 kuvaa) ja Maisemat (2388 kuvaa). Kilpailun pääpalkinnon arvo oli 5000 euroa.

Sarjavoittajat:
Kasvit ja sienet -sarja: Pekka Tuuri (Espoo): ”Valmiit lumpeen siemenet ”
Linnut-sarja: Seppo Keränen (Pori): ”Matkalla”
Maisemat-sarja: Tapio Kaisla (Turku): ”Salaperäinen metsä”
Nisäkkäät-sarja: Antti Leinonen (Kuhmo): ”Yövaeltaja”
Muut eläimet-sarja: Pekka Tuuri (Espoo): ”Titit könkäällä”
Taidetta luonnosta -sarja: Matti Pukki (Kotka): ”Lokkien taidelento, Vuoden Luontokuva 2014
Luonto- ja ihminen -sarja: Pekka Tuuri (Espoo): ”Pussillinen muikkuja”
Nuorten sarja (alle 18-vuotiaat): Leo Brinkmann (Heinola): ”Kaksi lokkia ja sumu”

Vuoden Luontokuva 2014 -näyttely
Ensimmäisestä Vuoden Luontokuva -kilpailusta alkaen Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry on esitellyt kilpailussa palkitut kuvat ympäri maata kiertävänä näyttelynä, nyt 34. kerran. Vuoden 2014 kokonaisuus muodostuu 8 sarjavoittajasta, 8 kakkossijalle yltäneestä ja 24 kunniamaininnalla palkitusta kuvasta. Näyttely on esillä Tampereella Vapriikissa 10.6.–16.8.2015.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!