Monipuolinen Museokeskus

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa - niistä on hyvä museokeskus tehty!

Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Ohjelmistossa on kerrallaan aina yli kymmenen näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen kivimuseo, PostimuseoSuomen Jääkiekkomuseo ja Suomen pelimuseo.

(Taustakuva: Laura Vanzo).

Vieraitamme palvelevat museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, josta löydät hyvän kirjallisuusvalikoiman, lahjat ja mukavat tuliaiset. Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin.

Näyttely- ja yleisötilojen lisäksi museokeskuksessa sijaitsevat tutkimus- ja toimistotilat, arkeologinen toiminta ja puutyöverstas, kuva-arkisto, käsikirjasto ja auditorio.

Vapriikin lupaus yleisöillemme

  • Meille kaikki ovat tervetulleita. Lupaamme, että jokainen löytää Vapriikista itselleen jotain merkityksellistä. ​
  • Me Vapriikissa uskomme tiedolla inspirointiin. Teemme luonnosta ja ihmisen toiminnasta kumpuavat sisällöt houkutteleviksi ja helposti saavutettavaksi. ​
  • Vapriikissa oppiminen, oivaltaminen ja elämykset kuuluvat yhteen. Tarjoamme moniaistisia elämyksiä, säväyttäviä sisältöjä, eläytymisen mahdollisuuksia ja hyvää palvelua.​

Uudistumme jatkuvasti.

Vapriikin visio

  • Vapriikki on eurooppalaisten museokeskusten edelläkävijä, joka säväyttää laajoja yleisöjä ihmisen toiminnasta ja luonnosta kumpuavilla monimuotoisilla sisällöillä ja vetovoimisilla palveluilla. ​
  • Vapriikki esittelee ajankohtaisia aiheita rohkeasti ja omaan asiantuntijuuteensa ja arvoihinsa nojaten. ​
  • Vapriikki on museoalan edelläkävijä, jonka toiminta perustuu avoimuuteen, asiantuntijuuteen, yhteistyöhön ja kestävyyteen.​
  • Vapriikki muodostaa Tampereelle yhdessä  muiden toimijoiden kanssa kansainvälisen tason kulttuurin, tieteiden ja palveluiden kokonaisuuden.

Tehtaasta museoksi

Museokeskus Vapriikki toimii Tampellan tehtaan entisessä verstaassa Tammerkosken partaalla. Vapriikin vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suurin näyttelytila, sata metriä pitkä ja kuusitoista metriä korkea tehdashalli, on peräisin 1910- ja 20-luvuilta.

Videolta löydät lisää tietoa talon ja tehtaan historiasta.

veturiMyöhemmin Tampellaksi nimetty yhtiö on valmistanut muun muassa vetureita ja turbiineja sekä pellavaisia damastiliinoja. Tekstiiliteollisuus päättyi 1970-luvulla ja vähitellen teollisuus on siirtynyt kokonaan pois kosken varren rakennuksista.

Museokeskus Vapriikki avautui vanhassa tehtaassa syksyllä 1996. Vuonna 2017 Vapriikki valittiin Vuosisadan museoksi.

Tutustu videolla museokeskuksen historiaan.

Det finns säkert något för alla att se, göra eller uppleva i museicentret Vapriikki.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!