Monipuolinen Museokeskus

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa - niistä on hyvä museokeskus tehty!

Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Ohjelmistossa on kerrallaan aina yli kymmenen näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen kivimuseo, PostimuseoSuomen Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, ja Suomen Pelimuseo.

(Taustakuva: Laura Vanzo).

Vieraitamme palvelevat museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, josta löydät hyvän kirjallisuusvalikoiman, lahjat ja mukavat tuliaiset. Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin. Kokousvieraita palvelevat täysin varustettu 111-paikkainen auditorio, pienempi kokous järjestyy mukavasti tyylikkäässä saunakabinetissa tai kahdessa 26 ja 40 hengen kokoustilassa.

Tehtaasta museoksi

Museokeskus Vapriikki toimii Tampellan tehtaan entisessä verstaassa Tammerkosken partaalla. Tampellan alueen teollinen historia alkoi 1840-luvulla pienestä masuunista. Vuonna 1856 Seinäjoen ruukin patruuna Gustaf August Wasastjerna perusti kosken rantaan konepajan ja varatuomari Adolf Törngren pellavatehtaan. Viisi vuotta myöhemmin ne yhdistyivät Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Osake-Yhtiöksi.

veturiMyöhemmin Tampellaksi nimetty yhtiö on valmistanut muun muassa vetureita ja turbiineja sekä pellavaisia damastiliinoja.Tekstiiliteollisuus päättyi 1970-luvulla ja vähitellen teollisuus on siirtynyt kokonaan pois kosken varren rakennuksista. Museokeskus Vapriikki avautui vanhassa tehtaassa syksyllä 1996.

Vapriikin vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suurin näyttelytila, sata metriä pitkä ja kuusitoista metriä korkea tehdashalli, on peräisin 1910- ja 20-luvuilta.

Museokeskus Vapriikin pinta-ala on noin 14 000 m2, josta puolet on näyttely- ja yleisötiloja. Niiden lisäksi museokeskuksessa sijaitsevat tutkimus- ja toimistotilat, arkeologinen toiminta ja puutyöverstas. Kuva-arkisto, käsikirjasto ja auditorio valmistuivat vuonna 2000.

Vapriikin näyttelyt kertovat ennen kaikkea Tampereen ja sitä ympäröivän Pirkanmaan historiasta. Teemat ulottuvat arkeologiasta nykytaiteeseen ja käden taidoista tekniikkaan ja luontoon. Suuria kansainvälisiä näyttelyitä järjestetään vuosittain.

Vuoden 1999 jälkipuoliskolla Suomi toimi Euroopan Unionin neuvoston puheenjohtajana. Yhdeksi kokouspaikaksi oli valittu Tampere ja teollisuuskaupungin sydämessä sijaitseva Museokeskus Vapriikki.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!