Kalevankangas 1918

Vapriikki tutki Kalevankankaan joukkohaudan vainajien henkilöllisyyksiä
Museokeskus Vapriikki julkaisee valtuustoaloitteen perusteella tehdyn selvityksen Kalevankankaan vuoden 1918 joukkohautaan todennäköisesti haudatuista henkilöistä. Lista luo pohjan Kalevankankaan vainajien nimien liittämiselle punaisten muistomerkkiin.

Lataa lista (excell)

Tampereen taisteluissa keväällä 1918 menetti henkensä noin 2 000 ihmistä. Tampereen valtauksen jälkeen perustetulla Tampereen vankileirillä menehtyi vuoden loppuun mennessä yli 1 200 ihmistä lisää. Taisteluissa ja myöhemmin vankileirillä kuolleista punaisista valtaosa haudattiin Kalevankankaalle avattuun joukkohautaan nimettöminä. Vaikka Tampereen taisteluissa kaatuneet valkoiset pyrittiin tunnistamaan, päätyi heitäkin muutama joukkohautaan. Joukkohautaan on haudattu myös pieni joukko venäläisiä.

Selvitysprojektin tuloksena Vapriikissa on tuotettu lista yli 2 500:sta joukkohautaan haudatusta ihmisestä. Lista ei ole kuitenkaan täydellinen ja se todennäköisesti sisältää edelleen virheitä. Vapriikissa toivotaankin kommentteja ja lisätietoja listaan liittyen.
Tutkimuksen lähteinä on käytetty mm. Suomen sotasurmat 1914–1922-projektin tuottamaa lähdetietokantaa, Sotasurmasampoa, Tampereen ruumiskanslian kirjanpitoa sekä lehtien kuolinilmoituksia. Nimien selvitystyöstä on vastannut FM Antti Hannunen, ja työtä ovat rahoittaneet työväenmuseo Werstas, Emil Aaltosen säätiö ja Tampereen kaupunki.

Vapriikin Tampere 1918 sisällissotamuseo tarjoaa laajemmin tietoa sisällissodan tapahtumista Tampereella 3D-mallinnettujen virtuaalielämysten ja pelillisyyden sekä artikkeleiden, kuvien ja videoiden välityksellä. Joukkohautaan haudattujen nimilista löytyy jatkossa myös sen alta.

Haluatko antaa palautetta listasta? Lähetä meille sähköpostia: vapriikki@tampere.fi