Luontotohtori

Luontotohtorilta voit kysyä mitä olet aina halunnut tietää luonnosta!

Luontotohtori on Tampereen luonnontieteellisen museon intendentti Tomi Kumpulainen

Voit lähettää luontoaiheiset kysymyksesi ja valokuvasi määritettäväksi luontotohtorille osoitteeseen moro@aamulehti.fi. Vastaukset voi lukea Moro-lehdestä tai lehden nettisivuilta.

Kysymysohjeet

Eliölajin määritys onnistuu usein valokuvasta, jos kuvat ovat riittävän tarkkoja. Jos mahdollista, kuvaa hyönteinen, kasvi, tai eläin useasta suunnasta (sivulta, päältä, alta). Liitä valokuviin jokin mitta, kuten tulitikku tai viivain tai sanallinen arvio koosta (cm/kg). Voit lähettää määritettäväksi kuvia myös esimerkiksi eläinten jäljistä, syömäjäljistä, jätöksistä ja hyönteisten koteloista.

Ilmoita kysymysviestissäsi mahdollisimman tarkat löytötiedot: löytöpaikka (kunta, osoite tai koordinaatit), löytöympäristö (esim. niitty, havumetsä, oja) löytöpäivämäärä, löytäjä (nimi, osoite, sähköposti; henkilötietoja ei luovuteta muille tahoille) ja välittäjä (jos muu kuin löytäjä). Voit lähettää kysymykset sähköpostitse tai kirjeenä.

Pieniä näytteitä voi lähettää myös postissa. Pakkaa pienet ötökät esimerkiksi tiiviiseen muovirasiaan tai foliopalan sisään, sekä kasvit pahvien väliin, jotta nämä eivät mene rikki. Tuhohyönteisiksi epäillyt näytteet (sisätiloista) on hyvä käyttää pakastimen kautta. Pieniä näytteitä voi myös tuoda Vapriikin infoon aukioloaikojen puitteissa. Ohjeet kuolleina löydettyjen eläinten vastaanottamisesta löytyvät tältä sivulta ”Kokoelmat-välilehti”.