Afroditen valtakunta

Tunnetun kreikkalaisen myytin mukaan kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalatar syntyi meren hopeanhohtoisesta vaahdosta kauneimpana kaikista naisista. Koko Välimeren alueella tunnetulla jumalattarella oli monta nimeä: Afrodite, Venus, Hathor ja Ishtar.

”Mi kaunist’ on, on iloks ikuiseksi. Sen sulo kasvaa päiväin tyveneksi ja öiden levoks armain unelmin. Ei katoa se ajan pimeihin, vaan uudistuupi yhä.” Suom. Jaakko Tuomikoski

Kaunistautuminen rakastajaa varten

Antiikin aikaan kaunis ulkonäkö, rakkaus ja perhe olivat aivan yhtä tavoiteltuja kuin nykyisinkin. Niiden saavuttamiseksi turvauduttiin Afroditen suojelukseen. Myöskään voiteita, meikkejä ja parfyymejä ei säästelty.

Vapriikin näyttelyssä antiikin ajan Kreikan, Rooman, Egyptin ja Mesopotamian naiset ja miehet kaunistautuvat, rakastuvat, nauttivat erotiikasta, menevät naimisiin ja saavat lapsia.

Rakastetun valloitus

Afrodite, Venus, Hathor ja Ištar eivät olleet ainoastaan kauneuden vaan myös rakkauden, seksuaalisuuden ja hedelmällisyyden jumalattaria.

Kuolema ja ikuinen kauneus

Kauneus ei antiikissa päättynyt kuolemaan. Egyptiläinen muumiointi, yritys säilöä vartalo ikuisesti, on luultavasti tunnetuin esimerkki ikuisesta kauneudesta. Muita esimerkkejä voidaan löytää Kreikan ja Rooman kulttuureista. Ikuisen kauneuden käsitys ilmeni myös varhaisessa kristinuskossa.

Pyhimysten elämän ja kuoleman kuvauksissa mainitaan usein ihana tuoksu, kun pyhimyksen hauta avattiin.