Astuit ansaan! – Roolipelaaminen Suomessa

Suomalainen pöytäroolipeliharrastus juontaa juurensa 70-luvun puoliväliin. Tuolloin tieto roolipeleistä kantautui Suomeen ulkomailla vaihdossa käyneiden opiskelijoiden mukana. Vaikka pelejä pelattiin koko 80-luvun, toi vasta 90-luvun taite tänne ensimmäisen varsinaisen roolipelibuumin.

Ensimmäiset suomalaiset roolipelit olivat vaatimattomia omakustanteita, mutta vähä vähältä niiden pelisuunnittelu, taide ja taitto ovat ammattimaistuneet. Koska pienen kielialueen roolipelisuunnittelijan leipä on kapea, tekevät monet pelejä harrastuksenaan. Tuhansien tuntien käyttäminen vuodesta toiseen omien julkaisujen tekemiseen, tai vapaaehtoistyöhön erilaisissa roolipelitapahtumissa, ei ole lainkaan vierasta näille intohimoisille harrastajille. Roolipeliharrastaja onkin mukana ennen kaikkea rakkaudesta lajiin!

Astuit ansaan! -näyttely kertoo suomalaisten pelien ja pelaajien tarinoita, aina ensimmäisistä pelaajista viime vuosien julkaisuihin saakka. Sadan neliön suuruinen näyttely on laajin tähän asti Suomessa nähty esitys roolipeleistä.

Näyttelyssä järjestetään tilauksesta Kosminen Museo -pakohuonepelejä ryhmille. Lue lisää täältä.