Birckala 1017

Pirkkalankylässä sijaitsee hyvin säilynyt myöhäisrautakauden asuinpaikka, joka ajoittuu noin vuosiin 800–1200. Vapriikin näyttelyn esineistö ja tarinat perustuvat Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Pirkkalan Tursiannotkossa 2012–2017 tekemiin arkeologisiin tutkimuksiin.

Näyttely esittelee kattavasti Tursiannotkon harvinaislaatuista esineistöä. Esillä on luisia ja sarvisia nuolenkärkiä, taidokkaasti koristeltuja lusikoita sekä käsityövälineitä. Perinteisempiä aarteita edustavat muinaisen emännän talon kulmalle hukkaamat helmet ja vilkkaasta kaupankäynnistä kertovat muut idäntien tuliaiset. Näyttelyä täydentävät löydöt lähiympäristön kylistä, kuten Nokian Varassaaren kätkölöytö ja Janakkalan kuuluisan miekkamiehen hautakokonaisuus. Molemmat ovat ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Vapriikissa.

Viikinkiajan savupirtin pihapiirissä pääsee kokeilemaan kyläsepän taitoja, ulkokeittiössä kokkaamista, miekkamiehen varustusta ja viikinkiajan koruja. Karjapihalla voi rapsutella rautakauden lampaita tai ihmetellä kotieläinten muinaista ulkonäköä.

Näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä, kokeiltavaa ja opittavaa koko perheelle. Tursiannotkon tunnelmaan johdattelee myös ääniopastus, jossa näyttelyn teemaperhe ja heidän aikalaisensa kertovat kylän elämästä. Kylän kulisseissa voi rakentaa viikinkiaikaista Tursiannotkoa Minecraftissa.