Hillittömät underground-sarjakuvat

Sarjakuvamaailman 1960-luvulla mullistaneita underground-sarjakuvia USA:sta ja Suomesta keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.

Underground-sarjakuvista tuli suosittuja 1960-luvun loppupuolella USA:ssa osana nuorison vastakulttuuria. Lehdissä mässäiltiin sarjakuvayhtiöiden itsesensuurin kieltämillä aiheilla kuten seksillä, huumeilla ja väkivallalla. Lisäksi pilkattiin vallanpitäjiä ja vakiintuneita organisaatioita.

Pienkustantajien underground-sarjakuvan kultakautena 1967–1974 USA:ssa julkaistiin yli 800 underground-sarjakuvalehteä. Underground on elänyt nykypäiviin genrenä, jota kannattelevat tähtiartistit kuten Robert Crumb ja Gilbert Shelton.

Sarjakuvamaailman mullistus rantautui myös Suomeen. Underground-sarjakuvia julkaistiin pienissä piireissä jo 1960-luvun lopulla. Yleisempään tietoisuuteen ne toi 1973 Jymy-lehti ja 1976 sen seuraaja Huuli-lehti. Huulen päätoimittajana toiminut Juho Juntunen on tehnyt underground-henkistä taidetta nykypäivään asti ja on myös hyvin esillä näyttelyssä.

Pienoisnäyttely on esillä Postimuseon 2. kerroksessa kohtaamispaikka Kuplassa.

Kohtaamispaikka Kupla on uudenlainen museotila, joka yhdistää kävijöiden kohtaamisen ja pienimuotoisen näyttelytoiminnan. Kuplan avulla museo vahvistaa suomalaista keskustelukulttuuria, lisää osallisuutta ja kannustaa vuoropuheluun. 2. helmikuuta avautuvan, Kohtaamispaikka Kuplan näyttelyt ovat kantaaottavia ja pohtivat viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän ilmiöitä eri näkökulmista.