Jalkapallohuumaa kautta aikojen

Englantilaiseen jalkapallokulttuuriin on alusta lähtien kuulunut oluttuoppi lähipubissa ennen ottelua, piiras ottelutauolla ja otteluohjelman ostaminen. Painetut otteluohjelmat kertovat joukkueiden kokoonpanon ja tarjoavat lukemista ottelun alkua odotellessa ja puoliajalla. Otteluohjelmat ovat muun jalkapallokulttuurin tapaan levinneet Englannista Manner-Eurooppaan ja kaikkialle maailmaan.

Näyttely esittelee kauniita otteluohjelmien kansia menneiltä vuosikymmeniltä. Näyttelyn oma ”otteluohjelma” taustoittaa otteluohjelmien kehitystä erityisesti Englannin, Euroopan ja Suomen näkökulmasta. Sarjaohjelmien lisäksi esitellään cup- ja maaottelut, unohtamatta hieman erikoisempia otteluita. Näyttely esittelee myös groundhopping-harrastuksen, jossa kierretään jalkapallostadioneita eri puolilla maailmaa – tietysti ostaen katsotun pelin otteluohjelma.

Tunnelmaa kohottaa aiheeseen liittyvä musiikki. Näyttelyn ääniraitaan on valittu kymmenen kannatuslaulua ja muuta jalkapalloaiheista kappaletta.

Näyttelyn, musiikin ja otteluohjelman sisällön on koonnut ja valinnut omasta laajasta kokoelmastaan jalkapalloromantikko Jukka Junttila.