Naarasleijonat – Elisa Hernetkosken postimerkkitaidetta

Naarasleijonat-näyttelyssä on esillä oululaisen graafikko, kuvataiteilija Elisa Hernetkosken neljän teoksen Vulva-sarja sekä kolmen teoksen Alkulähde-triptyykki. Mosaiikkimaiset teokset on valmistettu vanhoista postimerkeistä.

Vulva-sarjan teoksissa on käytetty pääosin suomalaisia yleispostimerkkejä, joissa vuodesta 1856 pitkään toistunut aihe oli vaakunaleijona sapeleineen. Teossarjaan leijonamerkkien rinnalle on nostettu historian naishallitsijoista painettuja yleismerkkejä mm. Englannista, Tanskasta ja Hollannista. Alkulähde-triptyykissä pääosassa ovat luonto- ja jouluaiheiset merkit.

Hernetkoskea kiinnostaa ristiriita vanhan, pedantin miesvaltaisen postimerkkiharrastuksen ja vapaasti toteutettavan kierrätystaiteen välillä. Tekijä haluaa luoda loppuun asti huoliteltuja, raikkaita ja kauniita graafisia kokonaisuuksia.

”Minulla on ensin paperilla idea teoksen muodoista, sävymaailmasta ja postimerkkimalleista, joita haluan käyttää. Sitten alan sijoittaa merkkejä kaavapaperille millimetrin tarkkuudella valitsemiini muotoihin. Tässä vaiheessa työ on luovaa, kun mietin ja kokeilen, mikä toimii ja mikä ei, mitkä värit ja merkkien kuviot sopivat vierekkäin. Kun olen tyytyväinen suunnitelmaan, siirrän ja liimaan merkit varsinaiselle pohjalle. Yhteen työhön merkkejä kuluu 2000–4000 kappaletta.”

Postimerkkejä Hernetkoski saa lahjoituksina vanhoilta keräilijöiltä. Lahjoittajalta tulee usein paketin mukana kirje, jossa lahjoittaja iloitsee merkkien säilymisestä ja uusiokäytöstä. Viestit myös inspiroivat Hernetkoskea taiteen tekemiseen.

Elisa Hernetkoski.