Olipa kerran, tarina satujen synnystä

Tervetuloa satumetsään! Vapriikin Olipa kerran, tarina satujen synnystä on näyttely saduista, sankareista ja sankarittarista. Esillä ovat tutut ja tuntemattomat sadut Euroopasta ja muualta seitsemän maan ja meren takaa.

Näyttelytilan taikametsä vie kävijänsä täynnä seikkailuja, ihmeitä ja koettelemuksia olevaan tarinoiden maailmaan. Kävijä kulkee näyttelyssä sankarin polkuja. Seikkailut ohjaavat kulkijaa eri aikoihin ja paikkoihin ja tutustuttavat tarinoiden yleismaailmallisiin lainalaisuuksiin. Samalla tutuiksi tulevat satuihin kätketyt merkitykset ja opetukset.

Näyttely on elämyksellinen. Tutut satuhahmot tuovat tunnistamisen iloa niin aikuiselle kävijälle kuin pienelle kuuntelijallekin. Näyttelyssä sukelletaan syvälle satujen syntyyn ja selvitetään, miten tarinoita ennen vanhaan kerrottiin, mitä symbolien takana piilee, ja miten sadut ovat aikojen saatossa muuttuneet.

Viron kansallismuseon tuottama näyttely on muokattu suomalaiseen satuperinteeseen sopivaksi. Yhteistyöryhmään on kuulunut elokuvaohjaajia, folkloristeja, kirjallisuuden tutkijoita, animaattoreita ja kuvittajia.

Taikametsästä löytyvät itämaiset markkinat ja aarrekammio, prinssi ja prinsessa. Toiminnallisessa näyttelyssä voi heittäytyä satujen sankarin rooliin ja suorittaa erilaisia tehtäviä. Rohkea näyttelykävijä voi raivata tiensä pois alisesta manalasta suorittamalla esteradan ja peittoamalla lohikäärmeen. Jos sankarin viitta alkaa painaa, voi istua rauhassa sienimetsään kuuntelemaan ikiaikaisia satuja. Satugeneraattorilla voi luoda oman satunsa ja valita onnellisen tai onnettoman lopun.