Postimuseo: Marilyn & Co

Filatelisti Risto Pitkäsen kokoelma valottaa monipuolisesti Marilynin vaiheikkaan uran kehityksen nuoresta Norma Jeanista sivuosien kautta nousevaksi lupaukseksi ja elokuvamaailman legendaariseksi tähdeksi.

Marilyn Monroesta julkaistujen postimerkkien ensipäivänkuorista erityisen roolin saa Yhdysvalloissa vuonna 1995 Marilynin 69-vuotissyntymäpäivän kunniaksi julkaistun 32 centin postimerkin ensipäivänkuori. Siitä on julkaistu lukuisia erilaisia ensipäivänleimoja ja näyttelijöiden sivukuvia. Kokoelma sisältää runsaasti myös Marilynin tuottajiin, ohjaajiin, säveltäjiin ja käsikirjoittajiin liittyvien postimerkkien ensipäivänkuoria nimikirjoituksineen. Lisäksi esillä on kokonaisuuteen muuten sopivia elokuva-aiheisia ensipäivänkuoria.

Ensipäivänkuori (FDC, First Day Cover) on postimerkin julkaisupäivämäärällä leimattu kuori. Usein postimerkkiä varten on suunniteltu ja painatettu postimerkin aiheeseen sopiva kirjekuori ja ensipäivän postileima. Ensipäivänleima on tavallisesta postileimasta poikkeava ja käytössä vain postimerkin julkaisupäivänä. Ensipäiväkuorien keräily on yksi filatelian alalaji. Risto Pitkänen opastaa ja kertoo kokoelmastaan Marilyn & Co sunnuntaina 14.10. klo 12–14.