Postimuseo - Muistojen joululehdet

Joululehtiä on julkaistu Suomessa tuhansia sekä jouluaiheisina erillisjulkaisuina että säännöllisesti ilmestyvien lehtien joulunumeroina. Ensimmäinen suomenkielinen joululehti Betlehemin tähti julkaistiin 1879. Näyttelyn vanhin lehti on lyhytikäiseksi jääneen uskonnollisen Kansan Lehden joulunumero vuodelta 1893. Näyttelyn vanhin lastenlehti Joulusanoma Lapsille ilmestyi 1902.

Joululehtien kulta-aikana voidaan pitää 1900-luvun alkupuoliskoa, jolloin joululehdet erosivat monista muista lehdistä selvästi edukseen värikkäillä piirros- ja maalauskansillaan. Joululehtien kuninkaana voi pitää Joulupukkia, jota parhaimpina vuosina julkaistiin kolmena erilaisena joulunumerona. Lehden suosiota siivittivät 1930–40-luvuilla mestarikuvittaja Rudolf Koivun satukuvitukset. Joulupukin hän piirsi harmahtavaan palttooseen sonnustautuneeksi partaukkeliksi, joka ei ollut vielä pukenut ylleen kaupallisen joulun punaista Disney-asua.

Ajan toinen suuri kuvittaja Martta Wendelin teki kansikuvan useana vuonna Joululahja-lehteen. Säästöpankkien asiakaslehti Säästäjä oli osittain myös lastenlehti. Sen moniin joulunumeroihin Wendelin piirsi maalaisromanttisen kannen, jossa perhe karautti hevosten vetämällä reellä joulukirkkoon. Orvon Jouluun hän taiteili kansikuvia vielä 1970-luvulla. Esillä olevat lehdet ovat näyttelyn suunnitelleen Kari Elkelän aikakauslehtikokoelmasta.