Postimuseo: Oi Maamme

Postikortit yleistyivät nopeasti 1800-luvun lopulla. Valokuvaus ja painotekniikka kehittyivät ja postikulku nopeutui samalla kun liikenneyhteydet paranivat. Koska ihmiset liikkuivat enemmän, tarve pitää yhteyttä ja kertoa kuulumisia lisääntyivät.

Postikorteilla oli kysyntää, koska niiden valmistaminen ei ollut kovin kallista. Saksassa, joka oli johtava maa kirjapainoalalla, tuotettiin parhaimmillaan 1900-luvun alussa yli miljardi korttia vuodessa. Postikortit dokumentoivat tapahtumia ja välittivät uutisia – muiden välineiden puuttuessa. Korteilla myös mainostettiin ja vaikutettiin mielipiteisiin. Ajan julkkikset teettivät itsestään kortteja, joissa heitä oli retusoitu haluttuun suuntaan. Taiteilijoille postikortit tarjosivat mahdollisuuden tuoda esiin töitään ja näyttelyitään.

Postikorteilla oli merkittävä rooli myös Suomen itsenäistymisprosessin alkuvaiheessa. Niiden kuva-aiheet nostattivat kansallistunnetta ja vahvistivat itsenäistymistahtoa. Näyttelyn kortit ovat Kalevi Jalosen laajasta postikorttikokoelmasta. Näyttelyn on koonnut postikorttivaikuttaja Markku Laakso.