Postimuseo: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta

<p style="background: #f63440; padding: 1em 1em;" <strong>Unohtumattomia kirjeitä</strong> voi nyt myös kuunnella netissä helposti <a style="text-shadow: none; padding: 2px 2px; text-decoration: underline;" href="https://www.postimuseo.fi/fi/unohtumattomia-kirjeita-verkossa" target="_blank" rel="noopener">täällä</a> (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kirjeitä lukevat rakastetut näyttelijät <b>Seela Sella</b> ja <b>Esko Roine</b>.</p> Skrollaamalla alaspäin voit jatkaa näyttelystä lukemista.

Rakkaus, ilo, jännitys, suru, ikävä, kaipaus ja huoli ovat muun muassa tunteita, jotka kirjeistä kumpuavat. Nämä, joskus traagisetkin ja toisaalta riemastuttavat kirjeiden tunteet, avautuvat yleisölle näyttelijöiden Seela Sellan ja Esko Roineen lukemina. Postimuseo on koonnut näyttelyn kirjeet vuonna 2017 järjestystä keräyksestä, jossa Postimuseo ja Posti hakivat suomalaisille merkityksellisiä kirjeitä. Osa kirjeistä koostuu tietokirjailija Timo Kalevi Forssin toimittamasta Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -kirjasta, joka ilmestyy näyttelyn avaamisen aikoihin. Kaikki reilut 50 näyttelyn kirjettä on myös taustoitettu ja ne ajoittuvat 1800-luvun lopulta 2010-luvulle.

Like Kustannuksen tuottamasta Forssin kirjan aineistosta museo on valinnut näyttelyyn pääasiassa tunnettujen suomalaisten kirjeitä. Esimerkiksi Aleksis Kiven kirjeen isälleen Erik Johan Stenvallille vuonna1864 ja Ville Riikosen kirjeen Tarja Haloselle vuonna 2011 sekä Halosen vastauskirjeen. Aleksis Kivi kirjoitti isälleen kirjeen, joka on täynnä dramaattisia käänteitä. Riikonen anoo käsinkirjoitetussa kirjeessä totaalikieltäytyjänä vapautusta vankeusrangaistukseensa siviilipalvelusrikkomuksesta.

Näyttely toimii myös tapahtuma-areenana. Kirjeklubeilla luetaan ja keskustellaan erilaisista kirjeistä. Museo toivoo myös yleisön tuovan omia kirjeitään joko luettavaksi tai niitä voi halutessaan itse lukea. Näyttelyyn liittyy myös teatteri- ja musiikkiesityksiä sekä luentoja.