Tampere liekeissä

Tampereella on vuosien saatossa varauduttu tulipaloja vastaan monin eri tavoin, mutta siitä huolimatta tuli on päässyt valloilleen taloissa ja tehtaissa aiheuttaen tuhoa ja kärsimystä. Tulipalojen aiheuttamat suuronnettomuudet ovat myös kiinnittäneet huomiota paloturvallisuuden puutteisiin. Tampere liekeissä -näyttely esittelee viisi tunnettua tulipaloa ja pohtii, miten ne ovat muuttaneet kaupunkilaisten elämää.

Yksi näistä tulipaloista on elokuvateatteri Imatran palo vuonna 1927, joka sai alkunsa, kun projektorin filmikela syttyi tuleen teatterin konehuoneessa. Traaginen palo järkytti tamperelaisia, mutta toisaalta sen seurauksena paloturvallisuus elokuvateattereissa parani.

Tampereen palontorjunnan historiaa esitellään näyttelyssä tutustumalla palokuntien alkuvaiheisiin. Vapaapalokunnat kokosivat paikallisyhteisöt toimintansa piiriin. Tulentorjunnan lisäksi väkeä kiinnosti huvitus ja henkinen sivistys. Yhteiskunnan suojautumisesta tulipaloilta huolehditaan nykyään monin tavoin. Rakennusten paloturvallisuus huomioidaan rakenteissa ja materiaaleissa, työpaikoilla on pelastusharjoituksia ja lapsille opetetaan turvallista tulenkäyttöä.

Näyttelyn yhteistyökumppanina toimiva Pirkanmaan pelastuslaitos avaa näyttelyvieraille pelastuslaitoksen arkea tämän päivän kaupungissa. Kuvitteellisessa hätätilanteessa liikutaan pelastajien matkassa paloasemalta uuteen Luminary-kerrostaloon.