Viro 100 vuotta - vapauden tarinat

Itsenäinen Viron tasavalta täyttää vuonna 2018 sata vuotta. Vapaus on kallista tavaraa ja se on vaikeasti määriteltävä käsite. Vapaudeksi tai sen puutteeksi ymmärretään erilaisia ja joskus keskenään täysin ristiriitaisia asioita. Nykyään Viron historiasta löytyy erilaisia vapauskertomuksia, joita siirretään tarinoina eteenpäin.

Ne kertovat sodasta, kyydityksistä, neuvostoajasta, laulavasta vallankumouksesta ja Viron valtion uudelleen itsenäistymisestä. Jokaisella virolaisella on vapaudesta oma tarina kerrottavanaan. Viron kansallismuseon, Viron arkkitehtuurimuseon, Viron sotamuseon ja Vapriikin yhteistyössä kokoama näyttely kertoo kahdeksan tarinaa Viron kulttuurista ja mitä nykyään tarkoittaa olla virolainen.

Näyttelyn tarinat kertovat perinteestä ja kauneudesta, olutkulttuurista, viron kielestä, musiikista, e-Virosta, kansallismuseosta ja sen merkityksestä virolaisen kansallistunteen kehitykselle, Viron arkkitehtuurista sekä Suomen pojista.

Ääneen pääsevät myös tavalliset virolaiset, nuoret ja vanhat, jotka pohtivat mitä vapaus on ja mikä tekee ihmisen vapaaksi.