Vuoden Luontokuvat 2022

Vuoden luontokuva -kilpailu järjestettiin 42. kerran vuonna 2022. Kilpailu keräsi kaikkiaan 11 970 kuvaa 785 eri kuvaajalta. Näyttelyssä on esillä kaikki 36 -kilpailussa palkittua kuvaa. Jokaisesta yhdeksästä kilpailusarjasta on mukana kolme parasta ja kunniamaininnan saaneet kuvat.

Vuoden Luontokuva ‐kilpailun voittajaksi valittiin seinäjokelaisen Antti Strangin ”Uhka Syvyyksistä”, jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä syvyyksistä saalistavasta kalasta. Kilpailun tuomariston mukaan voittokuva on hieno ja yllätyksellinen tilannekuva, jonka ansiot eivät välttämättä aukea aivan ensi silmäyksellä. ”Tumma vesi ja kiiltävät korennon siivet luovat kuvaan syvyyttä. Kalan hahmo luo jännittävän ja ehkä piinaavankin tunnelman. Sen vaanivat silmät veden tummuudessa tekevät kuvasta lopullisesti loistavan, Vuoden Luontokuvan arvoisen otoksen”, tuomaristo analysoi voittokuvaa.

Kilpailussa on kahdeksan perinteistä sarjaa: Kasvit ja sienet, Linnut, Maisemat, Nisäkkäät, Muut eläimet, Luonnon yksityiskohdat ja muodot, Luonto ja ihminen sekä Nuoret (alle 18 v). Perinteisissä sarjoissa kuvia saa käsitellä vain hyvin maltillisesti. Lisäksi kilpailussa on erikoissarja, Vapaa ja luova, jossa kuvia saa käsitellä vapaammin. Vuoden Luontokuva valitaan perinteisten sarjojen voittajakuvista.

Vuoden Luontokuva ‐kilpailun ja näyttelyn järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu noin 2600 luonnonvalokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista.