Vuoden Luontokuvat 2023

Vapriikissa voi tutustua Vuoden luontokuvat 2023 -näyttelyyn 13.2.–14.4.2024. Näyttelyssä ovat mukana kaikki 38 palkittua kuvaa, mukaan lukien Vuoden Luontokuva 2023: Jetro Luhtaan upea otos sateenkaaresta tunturimaisemassa. Vuoden Luontokuvaksi valitun maisemakuvan tunnelma ja tasapainoinen sommittelu herättivät kilpailun tuomaristossa ihastusta ensi silmäyksellä.

Jetro Luhtaa, Portti tunturiin.

Vuoden Luontokuva 2023 ‐kilpailu keräsi kaikkiaan 11 089 kuvaa 690 eri kuvaajalta. Kuten edellisinäkin vuosina, kilpailussa oli yhdeksän sarjaa. Niistä kahdeksan oli perinteisiä, ja kuvia sai käsitellä ja säätää vain hyvin maltillisesti. Yhdeksäntenä oli erikoissarja Vapaa ja luova, ja siinä säännöt sallivat vähän reippaammat käsittelytavat.

Kaikista kilpailuun osallistuneista kuvista tuomaristo valitsi semifinalisteiksi 1496 kuvaa. Niistä finalistikuvien joukkoon, palkintosijoista kisaamaan, selvisi 401 kuvaa 200 kuvaajalta. Jokaisesta kilpailusarjasta tuomaristo valitsi sarjavoittajan, 2. ja 3. palkinnon sekä kunniamaininnan saajat, sekä lopuksi perinteisten sarjojen sarjavoittajien joukosta Vuoden Luontokuvan.

Ari-Matti Nikula, Ravistus.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2023 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.