Arkisto

Wivi Lönn -pienoisnäyttely

Wivi Lönnin ihastuttavat rakennukset ovat keskeisiä Tampereen kaupunkikuvassa. Vapriikki juhlistaa Tampereen omaa Wiviä pienoisnäyttelyllä. Löydät sen 1. kerroksen käytävältä.
12.5.2022 — 2.4.2023

Wivi Lönn oli tamperelaissyntyinen arkkitehti, jonka suunnittelemia rakennuksia on säilynyt etenkin hänen pääasiallisissa asuinkaupungeissaan Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä. Hänet tunnetaan erityisesti käytännönläheisenä kouluarkkitehtina, mutta hän suunnitteli myös monia muita rakennuksia. Yksi tunnetuimmista lienee Tampereen keskuspaloasema.

Tamperelaisten ihaileman arkkitehdin monet rakennukset saivat alkunsa arkkitehtien ja rakennusmestarien nimimerkeillä käydyistä suunnittelukilpailuista. Näiden kilpailujen voittoja kertyi Wivi Lönnille useita, sekä yksin että yhteistyössä opiskelutoveri Armas Lindgrenin kanssa. Kaiken kaikkiaan Wivin Lönnin uran aktiivinen vaihe kesti vuodesta 1898 vuoteen 1930. Jo 1920-luvun loppupuolella hänen suunnittelemiensa rakennuksien määrä oli pienentynyt, ja vuoden 1930 jälkeen Wivi Lönn suunnitteli enää kaksi rakennuskokonaisuutta: observatorion sekä Nurmijärvelle vuosina 1940–41 että Sodankylään vuosina 1944–45.

Wivi Lönn oli yksi ensimmäisistä naisarkkitehdeista Suomessa, ja todennäköisesti myös Euroopassa. Hänen aikanaan suomalaisten naisarkkitehtien määrä kasvoi, ja naisarkkitehdit järjestäytyivät vuonna 1942 perustaen naisarkkitehtien yhdistyksen Architectan. Wivi Lönn kutsuttiin myöhemmin Architectan kunniajäseneksi. Lisäksi hän sai professorin arvonimen vuonna 1959. Häntä ei siis unohdettu, vaikka aktiiviura olikin jäänyt taakse. 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!