Museoiden yö

  21.5.2022 / 16.30 —
21.5
2022
16.30 —

Museoiden yötä vietetään Tampereella kolmattatoista kertaa lauantaina 21.5.2022 kello 18-24, jolloin museot ovat auki puolille öin saakka. Mukana olevat museokohteet tarjoavat upeiden näyttelyidensä lisäksi myös monenlaista erikoisohjelmaa. Tapahtumaranneke 12€, ryhmä 40€ (max. 5 hlöä/ ryhmä), alle 7-vuotiaat maksutta. Museokortilla rannekkeen hinta on 10€. Ei muita alennuksia. Tapahtumaan vain Museoiden yö -rannekkeella. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin ja kulkemaan Museoiden yö -busseilla. Siirry tapahtuman sivulle

Ohjelma Vapriikissa:

Klo 16.30–18 Museoiden yön etkot
Esirippu auki – tanssia, performanssia ja musiikkia!
Estradilla nähdään kolme Postimuseon, mediamuseo Rupriikin ja Suomen pelimuseon aineistojen innoittamaa huikeaa esitystä. Esitykset ovat tuottaneet tanssiryhmä Vapaavarsi, taideverstas Wärjäämö sekä Wivi Lönnin koulun musiikkiluokka 8E. Esitykset ovat:
”Huomio, huomio, 3NB Tampere. Seuraa tanssiesitys.” – tanssiryhmä Vapaavarsi
”Teatteri Wärjäämö esittää: Anarkistipostia
”Kirjeitä Olympokselta – Soundtrack Postipeliin” – Wivi Lönnin koulun 8E
Vapaa pääsy! Voit seurata tapahtumaa livenä myös Postimuseon Youtube-kanavalla.
Paikka: Museoravintola Valssi

Klo 18–21 Pikkuarkeologin taitorata
Tervetuloa kokeilemaan, miten nykypäivän arkeologin aarteet ovat 1000 vuotta sitten syntyneet. Testaa taitosi sepän, savenvalajan ja lankamestarin pajoissa. Yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseo ja Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä.
Paikka: Aleksandra Siltasen puisto

Klo 18–21.30 Tietoiskuja Apinat-näyttelyssä puolen tunnin välein
Pitävätkö paviaanit pähkinöistä? Entä miksi makin häntä haisee? Tule kuulemaan hupaisia tarinoita kaukaisista serkuistamme ja tutustumaan apinoiden kiehtovaan maailmaan. Luvassa hauskaa koko perheelle!
Paikka: Apinat-näyttely

Klo 18, 19.30 ja 21.30 Wivi Lönnin matkassa -kävelykierros
Draamallisella kävelykierroksella tutustutaan yhden maamme merkittävimmän arkkitehdin, tamperelaisen Wivi Lönnin suunnittelemiin Keskuspaloasemaan ja Kauppaoppilaitokseen. Millaista oli uraauurtavan naisarkkitehdin elämä 1900-luvun alussa, ja mistä Wivi sai inspiraationsa?
Kokonaiskesto 1 tunti. Lähtö Vapriikin pihasta.

Klo 18–22 Mitä seuraavaksi museossa?!
Millaisia hankkeita historiallisilla museoilla on juuri nyt meneillään? Mitä nähdään museossa parina tulevana vuotena? Koe entinen Amuri VR:n välityksellä. Maakuntamuseon pisteellä kerrotaan Pirkanmaan museokohteista ja rakennussuojelusta. Talvella 2024 Vapriikkiin saapuu ryminällä Manserock. Tule kertomaan siitä omat muistosi ja mitä haluat tässä näyttelyssä nähdä ja kokea. Wivi Lönnin juhlavuoden kunniaksi alaverstaalla on pienoisnäyttely Tampereen tunnetuimmasta arkkitehdistä.
Paikka: Vapriikki, 1. krs

Klo 18–22 Luontotohtorin vastaanotto
Luontotohtori Tomi Kumpulaisen vastaanotto Museoiden yössä. Voit tuoda määritettäväksi eliönäytteitä tai kuvia luonnosta, tulla ihastelemaan näytteitä kokoelmien kätköistä tai keskustelemaan luontoon liittyvistä ilmiöistä. Tarjolla myös yleisökilpailu palkintoineen.
Paikka: Luonnontieteellinen museo

Klo 18–22 Arkeologin vastaanotto
Museoiden yössä paikalla Maakuntamuseon arkeologeja kertomassa menneisyyden mysteereistä. Tule katsomaan viikinkiaikaista miekkaa, roomalaista kultarahaa ja tuhansia vuosia vanhoja kivikirveitä. Arkeologi Kirsi Luoto ja apulaistutkija Jussi Jusell esittelevät Hämeen museon arkeologisia esineitä.

Kiinnostavatko muinaisjäännökset tai vanhat rakennukset? Adoptoi monumentti -toiminta antaa kaikille mahdollisuuden aloittaa uuden mielenkiintoisen harrastuksen kulttuuriympäristön hoidon parissa. Arkeologi Kreetta Lesell esittelee toimintaa ja näyttää adoptiokohteista kertovia videoita.
Paikka: Pellava, 2. krs

Klo 18–22 Kuva-arkisto avoinna
Tutustu Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin ja toimintaan sekä osallistu kuva-aiheiseen tietovisaan. Osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja!
Paikka: Kuva-arkisto, erillinen sisäänkäynti

Klo 18–22 Voita pelipaita!
Osallistu Suomen jääkiekkomuseon arvontaan ja voit voittaa itsellesi Juhani Jasun maajoukkuepelipaidan!
Paikka: Vapriikin aula

Klo 18–20 Ötököitä viidakossa -paja
Tule askartelemaan viidakon värikkäitä ja eriskummallisia ötököitä. Pääset myös tutustumaan kookkaimpiin kovakuoriaisiin ja suurimpiin sudenkorentoihin!
Paikka: Paja, 2. krs

Klo 18.30 Manserockia!
Museoiden yön avajaisissa soi Manserock! Mikko Alatalo ja Eero A. sekä Anton Äikäs soittavat legendaarisia Manserock-klassikoita 1970-luvulta sekä uudempaa tuotantoa.
Paikka: Museoravintola Valssi

Klo 18.30-22 Pikakampauksia rautakauden tyyliin.
Carl Wilhelm Akatemian opiskelijat loihtivat rautakauden ajan mukaisia pikakampauksia, lettejä ja solmukampauksia.
Paikka: Lämpiö.

Klo 18.30 Kammoista korvalusikoihin – Hygienian ja puhtauden ylläpitoa rautakaudella
Mitä kaikkea voi saada selville muinaisista hiuksista? Ulla Moilanen luennoi rautakauden hygienianhoidosta ja puhtaudesta. Pääset myös kurkkaamaan mikroskooppiin ja tarkastelemaan Vilusenharjulta löytynyttä muinaista hiusta lähietäisyydeltä.
Paikka: Auditorio

Klo 18.30 ja 20 Rahakätköjä, paloöljyä ja punaisia sukkia -draamakierros Tampere liekeissä -näyttelyyn
Upouudella draamakierroksella tutustutaan Tampereen tulenkatkuiseen historiaan. Oppaana Markus Henriksson.
Kesto noin 30 min. Lähtö ala-aulasta.

Klo 19–22 Tule pelaamaan!
Nyt pelit käyntiin! Suomen pelimuseossa pääset pelaamaan moninpelattavia Game Boy -pelejä ja tutkimaan Game Boy -värityskuvia. Työpajassa voi tehdä myös hamahelmitöitä, joista parhaat lisätään Memory Limits -näyttelyyn.
Paikka: Suomen pelimuseon Areena, 2. krs

Klo 19–22 Merkilliset viestimet!
Tervetuloa visailemaan ja kisailemaan! Klo 19 Viestivisa, jossa parhaat palkitaan! Klo 20 kummallisten ja nostalgisten viestintävälineiden tutkimista. Klo 21 tunnistatko tunnarin? Viulisti Kristiina Ahlgren soittaa pelien tunnusmusiikkia. Parhaat palkitaan! Ohjelmasta vastaavat Pelimuseo, Rupriikki ja Postimuseo.
Paikka: Rauta, 2. krs

Klo 19 ja 20 Kurkistus Tampellan Herrainmäelle -kävelykierros
Matkusta maakuntamuseon rakennustutkijan matkassa Tampellan johtajien asuttamalle Herrainmäelle.
Kävelykierroksen kesto noin 30 min. Lähtö Vapriikin pihasta.

Klo 19.30–21.30 Pokaa pokaali!
Kuvauta itsesi Suomen himoituimman palkinnon Canada-maljan kanssa!
Paikka: Jääkiekkomuseo, 3. krs

Klo 19.30-23.30 ”Mä tahtoo veivaa veivaa” – DJ ravintolassa
DJ Juissi täyttää ravintola Valssin viidakon rytmeillä. Tule nauttimaan tropiikin tunnelmasta!

Klo 20 Hämeenkatu päästä päähän, rakennus rakennukselta
Tutustu 1900-luvun alun Hämeenkatuun tutkija Antti Liuttusen johdolla.
Paikka: Auditorio, 1. krs

Klo 20.30 Tampereenkiälinen tiatokilpailu
Tiäräkkönää termit ja tunnekko meirän kaupunkia? Ny kaikki kekkeruusit koolle ja kisappystyy! Parhaat tiätäjät palkitaan.
Paikka: Museoravintola Valssi, 1. krs

Klo 20.30 ja 21.30 Luontokävely Vapriikista Milavidaan
Keväisellä luontokävelyllä tulevat tutuksi niin puiston puut kuin Tammerkosken kuohutkin, kun Luonnontieteellisen museon tutkija Riikka Elo johdattelee kävijät Vapriikista Milavidaan.
Kävelyn kesto noin 20 min. Lähtö Vapriikin pihasta.

Klo 21.00–21.30 Kuraattorikierros: Memory Limits
Kuraattori Daniel Stollen kierros Memory Limits -näyttelyyn.
Lähtö Vapriikin aulasta.

Klo 21.30 Kuva-arkisto esittää Tampere-filmejä
Kuva-arkisto esittää Tampere-aiheisia filmejä arkiston kätköistä.
Paikka: Auditorio, 1. krs

Klo 22–23.45 Ambient-musiikkia
Ambient-musiikkia esittää Ikonen+Stolle –duo.
Paikka: Suomen pelimuseon Areena, 2. krs

Klo 23 ja 23.30 Viidakon yö – taskulamppukierros Apinat-näyttelyssä
Mitä viidakossa tapahtuu öiseen aikaan? Jännittävällä taskulamppuopastuksella tutustutaan lorien, kummittelijoiden ja muiden yöapinoiden maailmaan. Kaskaiden sirittäessä kuulemme, kuinka eri apinalajit ovat sopeutuneet elämään pimeässä.
Kesto noin 30 min. Rajoitettu osallistujamäärä.

 

Tapahtuman toteuttavat museokeskus Vapriikki, Suomen Pelimuseo, mediamuseo Rupriikki, Tampereen luonnontieteellinen museo, Pirkanmaan maakuntamuseo, Postimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Vapriikin kuva-arkisto, Juicen kirjasto, Tuomiokirkko, Tampereen Palomuseo, Kulttuuritalo Laikku, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Työväenmuseo Werstas, Grafiikanpaja Himmelblau, Finlaysonin kirkko, Tallipiha, Taidekeskus Mältinranta, Olgan kellari, Museo Milavida, Lenin-museo, Emil Aaltosen museo, Tampereen taidemuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Suomen Nyrkkeilymuseo ja Muumimuseo. Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Tampereen Kaupunkiliikenne Liikelaitos.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!