Fantastinen floppi kertoo tamperelaisen pelikonsolin tarinan

Vapriikin Galleriassa avautuu 7.10. tarina tamperelaisesta pelikonsolista. Vuonna 2003 Nokia oli maailman suurin puhelinvalmistaja. Voimainsa tunnossa ollut yhtiö halusi siivun tuottoisasta pelibisneksestä ja lähti haastamaan pelijätti Nintendoa omalla pelikonsolia ja puhelinta yhdistävällä laitteellaan. Nokian pelikone kehitettiin lähes kokonaan Tampereella ja se sai nimekseen N-Gage.

Vaikka Nokia panosti N-Gageen satoja miljoonia euroja, ei se onnistunut valloittamaan pelaajien sydämiä, vaan sai heiltä täystyrmäyksen. N-Gagesta tuli kansainvälinen naurunaihe ja yksi Nokian suurimpia epäonnistumisia. Flopissa kylvettiin kuitenkin seuraavan onnistumisen siemenet, sillä N-Gage rakensi pohjaa suomalaisten pelien myöhemmälle menestykselle. Nokian panostuksen myötä Suomeen syntyi vahvaa mobiilipeliosaamista. Se auttoi luomaan Rovion Angry Birdsin ja Supecellin Clash of Clansin kaltaisia hittipelejä pian sen jälkeen, kun N-Gage oli haudattu.

Fantastinen floppi -näyttely tarkastelee N-Gagen epäonnistumisia ja onnistumisia niin pelintekijöiden, pelaajien kuin laitteen kehittäneiden insinöörien näkökulmasta. Esillä on harvinaista ja ennen näkemätöntä aineistoa pelikonsolin kehityksestä, sen peleistä, markkinoinnista ja vastaanotosta. Myös pelaamaan pääsee – alkuperäisillä N-Gage-konsoleilla tietenkin. Näyttely tarjoaa nostalgisen mutta ajatuksia herättävän kurkistuksen suomalaisen peli- ja teknologiateollisuuden murrosaikaan. N-Gage-episodi oli aikanaan ensimmäinen varoitus Nokian ongelmista, jotka johtivat suomalaista yhteiskuntaa järisyttäneeseen kännykkäjätin romahdukseen. Nokia-ylpeys muuttui Suomessa Nokia-angstiksi. Menneitä mokia ei kuitenkaan kannata hävetä tai peitellä, sillä harha-askeleet ovat erottamaton osa uuden kehittämistä. Virheistä otettu oppi voi toimia ponnistuslautana uudelle menestykselle ja innovaatioille.

Fantastinen floppi Vapriikissa 7.10.2023 – 5.1.2025.

Lisätietoja