Kolmen sukupolven paperinukkeja Mikko Alatalosta Elizabeth Tayloriin Postimuseossa

Piirrettyjä paperinukkeja, esittävät Kauniiden ja Rohkeiden hahmoja. Jokaisella nukella on piirretty asu vieressä.

Lehtileikkiä – kolmen sukupolven paperinuket -pienoisnäyttely Postimuseossa Tampereella 8.8.-15.10.2023 esittelee paperinukkeja 1940–1990-luvuilta Iris Virtasen kokoelmasta. Esillä on itse piirrettyjä ja aikakauslehtien paperinukkeja kotimaisista tähdistä kansainvälisiin kuuluisuuksiin.

Kokoelma sai alkunsa kaarinalaisen Iris Virtasen äidin Sirkka Lundgrenin (1927–2008) piirustus- ja paperinukkeharrastuksesta. Lundgren piirsi sarjakuva- ja elokuvatähtiä. Paperinukkeihin hän sai inspiraation esimerkiksi lehdissä ilmestyneiden sarjakuvien naishahmoista.

Harrastus sai jatkoa, kun tytär Iris (s. 1954) sai paperinuket leikkeihinsä. Iris Virtasen kokoelma karttui aikakauslehdissä ilmestyneillä paperinukeilla. Kokoelmassa on myös ruotsalaisia ja kansainvälisiä kuuluisuuksia, kuten Efva Attling, Ingrid Bergman ja Shirley Temple, Ruotsin sukulaisilta saaduista aikakauslehdistä.

Paperinukeilla leikittiin erityisesti 1960–1970-luvuilla suosionsa huipulla olleita missikisoja. Nukeille piirrettiin myös kokonaan uusia vaatteita tai etsittiin sopivia muotiuutuuksia lehdistä ja postimyyntiluetteloista leikattaviksi.

Iris Virtanen siirsi 1940–1970-luvuilla kerätyt ja piirretyt paperinuket omille tyttärilleen, jotka piirsivät ja keräsivät uusia paperinukkeja ja jatkoivat edelleen leikkiä 1980–1990-luvuilla.

Paperinukkejen historia ulottuu 1600-luvulle

Paperinukeilla oli alun perin tärkeä rooli muodin esittelijöinä, ja niitä tunnetaan jo 1600-luvulta. 1800-luvulla säätyläislapset alkoivat harrastaa paperisia pöytänukketeattereita. Kirjapainotaidon kehittyessä paperinukkeja alettiin painaa erillisinä myyntiarkkeina, postikortteina, askartelupaketeissa ja lehtien liitteinä.

Suomalaisissa aikakauslehdissä paperinukkearkkeja alettiin julkaista 1930-luvulta lähtien. Offset-painotekniikan kehittyessä 1950-luvulla useat naisten- ja lastenlehdet tarjosivat paperinukkeja nuorille lukijoilleen. Niitä ovat julkaisseet ainakin Uusi Maailma, Kotiliesi, Seura, Me Naiset, Anna ja Hymy. Tunnetuimpia lehdissä julkaistuja paperinukkeja ovat Apu-lehdessä vuodesta 1968 lähtien 1990-luvun lopulle julkaistut Rauni Palosen piirtämät julkisuuden henkilöitä esittävät paperinuket.