Naarasleijonat-näyttelyn postimerkkiteoksissa esillä tasa-arvo ja patriarkaalisuus

Erivärisiä postimerkkejä riveittäin muodostavat kaarevia kuvioita

Naarasleijonat-pienoisnäyttely esittelee Elisa Hernetkosken postimerkkitaidetta Postimuseossa 17.10. – 19.11.2023. Mosaiikkimaiset teokset on valmistettu käytetyistä postimerkeistä. Pääosassa olevat Vulva-sarjan teokset nostavat esiin postimerkkien ja postimerkkikeräilyn miesvaltaisuuden sekä seksuaalisen tasa-arvon.

Oululaisen graafikko, kuvataiteilija Elisa Hernetkosken näyttelyssä on esillä Vulva-sarja ja Alkulähde-triptyykki. Hernetkoski luo huoliteltuja ja graafisia muotoja sijoittamalla yhteen työhön tuhansia merkkejä millimetrin tarkkuudella. Postimerkit taiteen materiaalina ovat harvinaisia.

Vulva-sarjan teoksissa on käytetty pääosin suomalaisia yleispostimerkkejä, joissa vuodesta 1856 pitkään toistunut aihe oli vaakunaleijona sapeleineen. Eri väristen leijonamerkkien rinnalla ovat historian naishallitsijoista painetut yleismerkit eri maista. Naisia on esitetty postimerkeissä harvoin. Hernetkoski on hakenut inspiraatiota klitoriksen muodosta ja haluaakin taiteellaan edistää seksuaalista tasa-arvoa. Hän käsittelee teoksissaan myös ristiriitaa vanhan, pedantin miesvaltaisen postimerkkiharrastuksen ja vapaasti toteutettavan kierrätystaiteen välillä. Alkulähde-triptyykissä pääosassa ovat luonto- ja jouluaiheiset merkit.

Postimerkkejä taiteilija saa lahjoituksina keräilijöiltä. Usein paketin mukana on kirje, jossa lähettäjä iloitsee merkkien uusiokäytöstä. Viestit kannustavat Hernetkoskea viemään teoksiaan eteenpäin.

Naarasleijonat – Elisa Hernetkosken postimerkkitaidetta 17.10.–19.11.2023 Postimuseossa.