Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto 2023 jaetaan tiistaina 5.9.

Pirkanmaan maakuntamuseon myöntämän Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinnon saaja julkistetaan tiistaina 5.9.2023 n. klo 11.00 museokeskus Vapriikin auditoriossa. Palkinto jaetaan osana seminaaria Perintö elää! – Elävän perinnön ilmiöitä kulttuuriympäristössä.

Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto on vuodesta 2012 lähtien myönnetty tunnustuspalkinto henkilölle, hankkeelle tai yhteisölle, joka toimii vaikuttavasti, esimerkillisesti ja pitkäjänteisesti pirkanmaalaisen kulttuuriympäristön hyväksi.

Vuonna 2023 palkinnon saa Eräjärvi-Seura ry. Kotiseutuyhdistys Eräjärvi-Seura ry on monipuolinen ja tunnettu toimija paikallisen kulttuuriperinnön parissa Orivedellä. Liki 70-vuotias yhdistys on talkootyöllä toteuttanut useita mittavia hankkeita museokokoelmien, muistitiedon ja rakennusperinnön hyväksi. Ajankohtaisin iso ponnistus on Rosellin talon kunnostushanke, jossa Eräjärvi-Seura on kunnostanut testamenttilahjoituksena saadun Rosellin talon rakennuksia kotiseutumuseon uusiksi tiloiksi entisen museorakennuksen tuhouduttua. Rosellissa on muun muassa korjattu aitan katto, päärakennuksen piiput sekä rakennettu näyttelytila navettaan ja salaojitettu pihaa. Päärakennus ja navetta saivat uuden maalipinnan tänä kesänä. Projektissa oman yhteisön arvostus. Eräjärvi-Seuran toiminta nojaa hienolla ja kannustettavalla tavalla kulttuuriperinnön sukupolvia yhdistävään siteeseen, kotiseuturakkauteen ja talkoohengen voimaan.