Vapriikilta julkaisu: näyttävä teos Tampereen kaupunkikuvan muutoksesta

Vapriikilta ilmestyy 1.11. uusi teos, Tampere ennen ja nyt, joka on saatavilla heti museokaupasta ja myöhemmin myös hyvin varustelluista kirjakaupoista. Kirja on näyttävä kuvateos Tampereen kaupunkikuvan muutoksesta.

Rakennettu ympäristömme muuttuu jatkuvasti. Tampere on nuori kaupunki, mutta sekin on ajan saatossa ehtinyt muuttua moneen kertaan.  Muutoksen hahmottaa parhaiten tarkastelemalla menneisyyttä, erityisesti vanhojen valokuvien avulla.

Kirjan esittelemät 30 aluetta kuvastavat monipuolisesti kaupungin rakennetun ympäristön piirteitä ja historiaa. Mukana ovat Tampereen keskeisimmät paikat Hämeenkatu, Keskustori, Tammerkoski ja Hämeenpuisto, entinen kartanoalue Hatanpää, työväestön puutaloalueet Amuri ja Pispala, Kissanmaan rintamamiestaloalue jäähalleineen, varhaiset lähiöt Kaukajärvi, Peltolammi ja Tesoma, liitosalueet Kyttälä, Messukylä ja Teisko, voimakkaasti muuttuva Lielahti, tuleva kaupunginosa Tampereen Kansi, meidän aikamme suuret kehityshankkeet ja paljon muuta. Lisäksi kirja esittelee Tampereen kaikki 115 kaupunginosaa ennen ja nyt -kuvapareina. Teos muistuttaa myös rakennus- ja ympäristönsuojelun merkityksestä: kerran menetettyä ei saa koskaan takaisin.

Kirjan runsas kuvitus ja kuva-aarteet on peräisin Vapriikin kuva-arkiston kokoelmista. Vapriikissa oli esillä samanniminen, suosittu näyttely joulukuusta 2022 maaliskuulle 2023.