Vapriikissa luennoidaan radiohistoriasta

Mustavalkoisessa valokuvassa kaksi naista ja pieni poika istuvat ulkona kuistilla kuuntelemassa vanhanaikaista radiota, jossa on iso torvi päällä. Naiset ovat pukeutuneet vanhanaikaisiin asuihin, päässä hatut. Taustalla puita ja puutalo.

Tervetuloa vuoden ensimmäisille maksuttomille luennoille! Keskiviikkona 10.1. Vapriikki aloittaa radioaiheisten luentojen sarjan, jossa perehdytään niin radion merkitykseen tiedonvälittäjänä, kuin myös tunnettuihin suomalaisiin radiopersooniin ja jännittäviin hetkiin piraattiradioissa. Luennot järjestetään Vapriikin auditoriossa keskiviikkoisin kello 18.

Ennen luentoja klo 17 pääsymaksun lunastaneille yleisöopastus Radioaallon harjalla -näyttelyyn. Aamulehti striimaa luennot tilaajilleen. Lähetykset näkyvät Aamulehden sivuilla osoitteessa aamulehti.fi/live. Luennoista julkaistaan myös tallenteet, jotka ovat kahden viikon ajan Aamulehden tilaajien katsottavissa.

Ke 10.1. klo 18 Toimittaja Juhani Vahtokari: ”Kun radio tuli olohuoneisiin!” Veteraaniselostajia ja ääninäytteitä
Kun lähes naapureiksi tulleet äänet, Tarvajärvi, Markus-setä, Pekka Tiilikainen ja monet muut tulivat suomalaisten olohuoneisiin, he valloittivat ne helposti. Televisiota ei ollut, ja radio oli uutta tekniikkaa. Alkuvaiheessa tavallisen kuuntelijan mielenkiinto kohdistui urheiluun, hartausohjelmiin, uutisiin sekä pysyviin ohjelmiin, kuten Metsäradio, Lastentunti ja Tarvan Aamukahville. Luennolla kuullaan myös ääninäytteitä vuosikymmenten takaa.

Ke 17.1. klo 18 Tutkija, FM, Henrik Järvinen: Kipinästä putkeen, radio puolustusvoimissa 1918–1944
Tutkija Henrik Järvinen taustoittaa luennolla puolustusvoimien viestikalustoa, salauslaitteita ja -tapoja sekä radiotiedustelun kalustoa ja menetelmiä.

Ke 24.1. klo 18 Toimittaja Jari Korkki: Radio 957, Tampereen Ääni – paikallisradion pioneerivuodet
Radio 957 lähetti ohjelmaa ensimmäisen kerran syyskuussa 1985. Muiden paikallisradioiden tapaan se uudisti radiokenttää: radiosta tuli tamperelaisten oma radio, joka ruoti luovalla otteella niin paikallista urheilua kuin kunnallispolitiikaakin. Toimittaja Jari Korkki luennoi omakohtaisista kokemuksistaan Radio 957:n vauhdikkailta pioneerivuosilta.

Ke 31.1. klo 18 Anssi Nieminen ja Harri Kujala: Radion kapinalliset – Piraattiradio Suomessa
Anssi Nieminen ja Harri Kujala ovat luennolla piraattiradioiden jäljillä. Radio Urbino, Radio Sylvania, Radio Bambino, ja Caroline olivat lainsäädännön ja taajuussääntelyn ulkopuolella toimivia, intohimoisten harrastajien omatekoisella laitteistolla lähettäviä piraattiradioita. Piraattiradiot yrittivät pysyä telehallintokeskuksen viranomaisten ulottumattomissa: osa niistä onnistui välttämään viranomaiset, osa jäi kiinni.