Manserock

Tervetuloa tutustumaan tamperelaiseen musiikki-ilmiöön, Manserockiin!


Juice Leskinen Coitus Int. ja Alwari Tuohitorvi lähtivät kesällä 1975 yhteiselle kiertueelle, jonka nimeksi tuli Manserock. Tästä sai nimensä ilmiö, joka valloitti koko Suomen ja kasvoi megaluokan suosioon seuraavan vuosikymmenen aikana. Manserock jätti pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkikenttään ja soi edelleen vahvasti 2020-luvulla.

Pitkään odotettu elämyksellinen näyttely on toteutettu laajan Manserockin asiantuntijoista koostuvan työryhmän avustuksella. Näyttely tarkastelee ilmiötä laajasti niin isojen nimien kuin tuntemattomampien taustatekijöidenkin kautta. Vapriikin näyttelyssä Manserock tarkoittaa Tampereella ja sen lähialueilla tehtyä, lähinnä suomenkielistä pop- ja rockmusiikkia. Laajemmin keskitytään Manserockin kukoistusaikaan 1970- ja 1980-luvuilla unohtamatta kuitenkaan ilmiön juuria 1960-luvulla sekä sen perillisiä ja hengenheimolaisia 1990-luvulta eteenpäin.

Popeda. Kuva Jouko Järvinen.

Manserockin tunnetuimpia nimiä ovat 1970-luvulla ilmiön aloittaneet Juice Leskinen, Alwari Tuohitorvi, Kaseva ja Tabula Rasa. 1980-luvulla joukkoon liittyivät legendaariset Eppu Normaali ja Popeda, jotka jatkavat edelleen vahvasti. Naisbändeistä tunnetuin on Ilona.

Näyttelyssä on esillä laaja kattaus rockmuistoja: muun muassa soittimia, esiintymisasuja, fanitavaraa, tuttuja ja tuntemattomia valokuvia keikoilta ja keikkabusseista sekä videotaltiointeja. Näyttelyssä paljastetaan myös laaja ja polveileva Manserockin sukupuu. Ja tietysti näyttelyssä soi rock.

Ilona. Kuva Jouko Järvinen.

Vapriikin museokaupasta voi ostaa muistoksi mm. Soundin juhlanumeron ja uudistetun version 20 vuotta sikana -kappaleesta vinyylisinglenä. Museoravintola Valssi on valmistautunut virkistämään museovieraita teemaan sopivilla janojuomilla.