Muumi-pelejä eri vuosikymmeniltä

Näyttely esittelee muumiteemaisia pelejä eri vuosikymmeniltä. Näyttelyssä tutustutaan erilaisiin peleihin alun perin 1950-luvulla julkaistusta Muumipelistä tämän päivän mobiilipeleihin.

Muumi-kirjat ovat ilahduttaneet kaikenikäisiä lukijoita ikäluokka toisensa jälkeen. Taiteilija Tove Janssonin (1914–2001) luoman maailman ajattomuus, leikkimielisyys sekä viihdyttävä filosofinen viisaus ovat tehneet Muumeista maailmanlaajuisen ilmiön. Tarinoissa käsitellään niin kepeitä kuin vakaviakin teemoja kuten lasten ja aikuisten rooleja, vapautta, vastuuta ja oman aseman löytämistä yhteisössä.

Suomenruotsalainen Jansson on taidemaalarina, sarjakuvataiteilijana, pilapiirtäjänä sekä kirjailijana yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. Hän ymmärsi myös liiketoiminnan päälle. Erilaiset muumi-tuotteet syntyivät pian ensimmäisten kirjojen ja sarjakuvien jälkeen. Muumeja sovitettiin myöhemmin eri medioihin, kuten 1990-luvun animaatiosarjan ja tietokonepelien muotoon.

Monet näyttelyn pelit voivat olla kävijöille tuttuja omasta lapsuudesta, sillä muumit ovat olleet näkyvä osa suomalaista lastenkulttuuria jo vuosikymmenten ajan. Esillä on lisäksi suurelle yleisölle tuntemattomampia pelejä sekä virallisten lisenssituotteiden rinnalla syntynyttä varjokulttuuria. Näyttely on suunnattu kaikenikäisille muumien ystäville.