Uniajan Australia: Seitsemän sisaren tarinat

Syksyllä 2024 Vapriikki tuo yhteistyössä Australian kansallismuseon kanssa annoksen auringonpaistetta Suomen syksyn harmauteen. Huikaisevan värikäs ja visuaalisesti näyttävä Uniajan Australia -näyttely sukeltaa syvälle Australian alkuperäiskansojen unimaailman tarinoihin. Maailman vanhin, jopa 100 000 vuotta vanha aboriginaalikulttuuri levittäytyy museokävijän eteen taidokkaiden käsitöiden, taideteosten ja videoinstallaatioiden välityksellä.

Näyttely sai alkunsa, kun alkuperäiskansat pyysivät apua Australian kansallismuseolta kulttuurinsa säilyttämiseksi. Kolmen aboriginaalikansan vanhimmat vaalivat tiukasti myös näyttelyn sisältöä ja esittämistapaa.

Laajan näyttelyn keskiössä on eri puolilla maailmaa tunnettu seitsemän sisaren tarina. Esihistorialliseksi tunnistetussa kertomuksessa lemmenkipeä noita jahtaa sisaria halki Australian aavikoiden, mutta nokkelat naiset torjuvat noidan lähestymisyritykset kerta toisensa jälkeen. Lopulta he lentävät tähdiksi taivaalle päästäkseen pakoon ei-toivottua kosijaa. Sisarten matkan aikana tutustutaan aboriginaalien kulttuuriin, tapoihin ja perinteeseen. Kaiken perustana on oman kansan maa ja ihmisen kuuluminen siihen saumattomana osana luontoa ja elämän kiertokulkua. Näyttelyn planetaariossa kävijä voi maata tähtitaivaan alla ja katsella taivaalle piirtyvää seitsemän sisaren tarinaa.