Manserock avautuu Vapriikissa

Tervetuloa tutustumaan tamperelaiseen musiikki-ilmiöön, Manserockiin! Perjantaina 9.2. pääsee vihdoin odotettuun Manserock-näyttelyyn, jota Vapriikki on valmistellut yhdessä laajan työryhmän kanssa. Avajaisiltaa vietetään 8.2.

Juice Leskinen Coitus Int. ja Alwari Tuohitorvi lähtivät kesällä 1975 yhteiselle kiertueelle, jonka nimeksi tuli Manserock. Tästä sai nimensä ilmiö, joka valloitti koko Suomen ja kasvoi megaluokan suosioon seuraavan vuosikymmenen aikana. Manserock jätti pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkikenttään ja soi edelleen vahvasti 2020-luvulla.  

  – Pitkään odotettu elämyksellinen näyttely on toteutettu laajan Manserockin asiantuntijoista koostuvan työryhmän avustuksella, kertoo näyttelypäällikkö Maj Meriluoto.  

  – Heidän avullaan on päästy suoraan Manserockin ytimeen ja rajattu laajaa aihetta. Projektin aikana on haastateltu lukuisia rokkareita, musiikkialan toimijoita ja faneja sekä tehty yhteistyötä muiden Manserockia tutkineiden tai tallentaneiden henkilöiden kanssa, Meriluoto kertoo.  

Ilmiö nimeltä Manserock on uudessa nousussa. Nuorempi sukupolvi tekee musiikkia Manserockin hengessä, eikä legendaosasto jää yhtään huonommaksi. Popeda on saanut uuden solistin, Eppu Normaali keikkailee kesällä 2024 ja Coitus Int. 50 Revival soittaa Juice Leskisen ja kumppaneiden unohtumattomia biisejä uudelle yleisölle.

  – Nyt on juuri oikea hetki tallentaa Manserockin 1970–80-lukujen muistot ja tehdä vähän analyysiakin menneestä, Meriluoto toteaa.  

Näyttely tarkastelee ilmiötä laajasti niin isojen nimien kuin tuntemattomampien taustatekijöidenkin kautta. Vapriikin näyttelyssä Manserock tarkoittaa Tampereella ja sen lähialueilla tehtyä, lähinnä suomenkielistä pop- ja rockmusiikkia. Laajemmin keskitytään Manserockin kukoistusaikaan 1970- ja 1980-luvuilla unohtamatta kuitenkaan ilmiön juuria 1960-luvulla sekä sen perillisiä ja hengenheimolaisia 1990-luvulta eteenpäin.

  – Manserockin tunnetuimpia nimiä ovat 1970-luvulla ilmiön aloittaneet Juice Leskinen, Alwari Tuohitorvi, Kaseva ja Tabula Rasa, Meriluoto kertoo.  

  – 1980-luvulla joukkoon liittyivät legendaariset Eppu Normaali ja Popeda, jotka jatkavat edelleen vahvasti. Naisbändeistä tunnetuin on Ilona.

Näyttelyssä on esillä laaja kattaus rockmuistoja: muun muassa soittimia, esiintymisasuja, fanitavaraa, tuttuja ja tuntemattomia valokuvia keikoilta ja keikkabusseista sekä videotaltiointeja. Näyttelyssä paljastetaan myös laaja ja polveileva Manserockin sukupuu. Ja tietysti näyttelyssä soi rock.

Vapriikin museokaupasta voi ostaa muistoksi mm. Soundin juhlanumeron ja uudistetun version 20 vuotta sikana -kappaleesta vinyylisinglenä. Uniikkeja myyntituotteita on saatavana avajaisillasta 8.2. alkaen. Museoravintola Valssi on valmistautunut virkistämään museovieraita teemaan sopivilla janojuomilla.  

Manserock Vapriikissa 9.2.2024–31.12.2026 

Lisätietoja

Maj Meriluoto

Näyttelypäällikkö

Puhelin:

040 732 3745