Vapriikki julkaisi selvityksen Kalevankankaan joukkohaudasta

Mustavalkoinen valokuva, jossa miehiä sotilaspuvuissa seisoo joukkona kuvan keskellä jonossa. Ympärillä miehiä aseet käsissä.

Museokeskus Vapriikki julkaisi valtuustoaloitteen perusteella tehdyn selvityksen Kalevankankaan vuoden 1918 joukkohautaan todennäköisesti haudatuista henkilöistä.

Lista on kokonaisuudessaan tarkasteltavissa Vapriikin nettisivuilla osoitteessa vapriikki.fi/kalevankangas1918. Selvitys luo pohjan Kalevankankaan vainajien nimien liittämiselle punaisten muistomerkkiin. Hanketta valmistelee apulaispormestari Pekka Salmen johdolla toimiva työryhmä, jossa ovat edustettuina Tampereen kaupungin, seurakunnan ja eri työväenjärjestöjen toimijat.

Tampereen taisteluissa keväällä 1918 menetti henkensä noin 2 000 ihmistä. Tampereen valtauksen jälkeen perustetulla Tampereen vankileirillä menehtyi vuoden loppuun mennessä yli 1 200 ihmistä lisää. Taisteluissa ja myöhemmin vankileirillä kuolleista punaisista valtaosa haudattiin Kalevankankaalle avattuun joukkohautaan nimettöminä. Vaikka Tampereen taisteluissa kaatuneet valkoiset pyrittiin tunnistamaan, päätyi heitäkin muutama joukkohautaan. Joukkohautaan on haudattu myös pieni joukko venäläisiä.


Selvitysprojektin tuloksena Vapriikissa on tuotettu lista yli 2 500:sta joukkohautaan haudatusta ihmisestä. Lista ei ole kuitenkaan täydellinen ja se todennäköisesti sisältää edelleen virheitä. Vapriikissa toivotaankin kommentteja ja lisätietoja listaan liittyen.
Tutkimuksen lähteinä on käytetty mm. Suomen sotasurmat 1914–1922-projektin tuottamaa lähdetietokantaa, Sotasurmasampoa, Tampereen ruumiskanslian kirjanpitoa sekä lehtien kuolinilmoituksia. Nimien selvitystyöstä on vastannut FM Antti Hannunen Tampereen kaupungin, Työväenmuseo Werstaan ja Emil Aaltosen säätiön tukemana.

Linkki listaan: http://www.vapriikki.fi/kalevankangas1918