Kokoelmat

Luonnontieteellisen kokoelmiin kuuluu tieteellisesti talletettuja kasvi-, eläin- ja mineraalinäytteitä Pirkanmaan ja Suomen luonnosta.


Kokoelmien kokonaislaajuus on noin 258 000 näytettä ja niitä kartutetaan suunnitelmallisesti. Suurin osa kokoelmista on karttunut noin sadan vuoden aikana, ja vanhimmat yksittäiset näytteet ovat 150 vuoden ikään ehtineitä kasviaarteita. Museo ei kuitenkaan itse aktiivisesti kerää, metsästä tai osta kokoelmia, vaan ne ovat syntyneet ja kertyneet lahjoituksina lukuisilta yksityisiltä luonnonharrastajilta.

Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmia säilytetään sekä Vapriikissa, luonnontieteellisen museon kokoelmatiloissa että Ruskon kokoelmakeskuksessa. Selkärangaton- ja kasvikokoelmat sijaitsevat Vapriikissa ja suurin osa selkärankaisista ja mineraalinäytteistä Ruskossa. Kokoelmia hyödynnetään eniten tieteellisessä tutkimuskäytössä, mutta myös opetuksessa ja taideprojekteissa. Kokoelmiin voi tarjota hallussaan olevia eläin- tai kasvinäytteitä ottamalla itse yhteyttä Tampereen luonnontieteelliseen museoon.

Kotimaisten näytteiden lisäksi museon kokoelmista löytyy joitain erikoisuuksia, kuten vuonna 1972 suljetun Tampereen eläintarhan eläimiä.


Yksi niistä on Esa-niminen urostiikeri, joka lahjoitettiin eläintarhalle naarastiikeri Essin kanssa elokuussa 1965. Lahjoittajana oli öljy-yhtiö, joka oli ostanut intialaisen tiikeripariskunnan tanskalaisesta eläinkaupasta. Muutama vuosi eläintarhaan tulon jälkeen Esa kuoli sydänvikaan noin 20-vuotiaana. Eläintarhavuosien aikana tiikeripariskunta ehti saada kolme pentua, joista yksikään ei selvinnyt aikuiseksi.

Muita kokoelmien erikoisuuksia ovat muun muassa harvinainen pikkuhaikara, 22-varpainen kissa, kuuluisa Kurun susi ja Suomen suurin linnunsiipikokoelma.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!