Nykydokumentointi

Tampereen historiallisissa museoissa teemme aktiivista, suunnitelmallista ja osallistavaa nykydokumentointia. Tavoitteenamme on tutkia ja tallentaa monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia ilmiöitä, tapahtumia sekä yhteisöjä. Nykydokumentoinnin ytimessä on tämän päivän elämän tallentaminen tuleville polville, kokoelmien järjestelmällinen kartuttaminen sekä saavutettavuuden lisääminen.  

Teemme yhteistyötä muiden suomalaisten museoiden kanssa TAKO-verkoston nykydokumentointipooleissa. Toteutamme yhteistyöhankkeita yritysten, yhteisöjen ja organisaatioiden kanssa sekä koordinoimme vapaaehtoisten valokuvaajien verkostoa. Pyrimme kehittämään ja etsimään uusia tapoja nykydokumentointiin sekä pohtimaan digitaalisen maailman tuomia ulottuvuuksia. 

Vapriikin kuva-arkistossa dokumentointia tehdään mm. valokuvaamalla, videokuvaamalla ja haastattelemalla.  

Voit myös ehdottaa meille nykydokumentointiprojektia aiheesta, joka olisi mielestäsi tärkeää tallentaa museon kokoelmiin.  

Pirkanmaan kuvakööri

Pirkanmaan kuvakööri eli PIKU on Vapriikin kuva-arkiston vapaaehtoisista valokuvaajista koostuva ryhmä, joka tallentaa valokuvaamalla Pirkanmaata ja omaa kotiseutua. PIKU käynnistyy vuosittain vaihtuvassa Pirkanmaan kunnassa, josta kutsumme vapaaehtoisia mukaan valokuvaamaan. 

Mitä haluaisit tallentaa museoon?

Pidätkö valokuvaamisesta? Oletko kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta? Seuraatko kotiseutusi, ympäristösi tai mökkikuntasi elämää? PIKUssa yhdistyy valokuvaus sekä kiinnostus kotiseutuun, kulttuuriperintöön ja museotyöhön. Vapaaehtoiset valokuvaajat pääsevät vaikuttamaan siihen, mitä omalta paikkakunnalta tallennetaan museon kokoelmiin. 

PIKU käytännössä

Valokuvaamista voi tehdä esimerkiksi digikameralla, pokkarilla, järjestelmäkameralla, puhelimella tai tabletilla. Pääasia ei ole laite, vaan itse valokuva. Toiminta koostuu yhdessä sovituista kuvausteemoista, yhteisistä tapaamisista Vapriikin kuva-arkiston henkilökunnan kanssa sekä kuvien liittämisestä museon kokoelmiin. Vuosi huipentuu valokuvanäyttelyyn Museokeskus Vapriikissa sekä yhteistyöpaikkakunnalla. 

Kauden 2024-2025 PIKU toimii Kangasalalla. Seuraava tapaaminen on keskiviikkona 12.6. klo 17.00 Kangasalan pääkirjaston Harjula-salissa. Tervetuloa paikalle!

Pirkanmaan kuvaköörin yhteistyöpaikkakunnat: 

2024–2025 Kangasala 

2023–2024 Ruovesi 

Ota yhteyttä: