Tietoa kuva-arkistosta

Vapriikin kuva-arkistosta löytyy Tampereen kaupungin museoiden valokuvat. Kokoelmissa on lähes kaksi miljoonaa valokuvaa. Vapriikin kuva-arkisto tallentaa Pirkanmaan maakunnan ja Tampereen kaupungin historiaa ja nykypäivää.

Lähikuva lasinegatiivista, jota pidetään sormin kiinni ja vasten valopöytää
Saarni Säilynoja

Vapriikin kuva-arkisto

Vapriikin kuva-arkisto huolehtii kokoelmiensa järjestämisestä, säilytyksestä, luetteloinnista, digitoinnista, tiedonhallinnasta, saavutettavuudesta ja tutkijapalveluista. Valokuvia ja av-aineistoa säilytetään Vapriikin kuva-arkiston tiloissa kolmessa eri holvissa sekä kokoelmakeskuksessa Ruskossa. Valokuvia voi tulla tutkimaan ja katsomaan paikan päälle kuva-arkistolle, joka sijaitsee museokeskus Vapriikissa. Digitoidut kokoelmat löytyvät Siiri -kuvapalvelun lisäksi myös valtakunnallisesta Finna.fi -hakupalvelusta.

Siiri -kuvapalvelu
Vapriikin kuva-arkiston tutkija nykydokumentoi älypuhelimella Ratinan stadionilla
Saarni Säilynoja

Kuva-arkiston kartunta

Kuva-arkiston kokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksin yksityishenkilöiltä, yrityksiltä sekä yhdistyksiltä. Nykyaikaa on myös tärkeätä tallentaa ja sitä tehdään aktiivisesti dokumentoimalla kuva-arkiston henkilökunnan sekä vapaaehtoisten toimesta. Tavoitteena on taltioida keskeisimpiä yhteiskunnallisia muutoksia, ilmiöitä, tapahtumia sekä toimijoita ja katoavia kohteita. Tampereen historialliset museot on mukana valtakunnallisessa ammatillisten museoiden tallennusyhteistyöverkosto TAKO:n toiminnassa. Vapriikin kuva-arkiston valtakunnalliset vastuualueet löytyvät alla olevasta linkistä:

TAKOn talennustyöjako
Lähivalokuva Aamulehden negatiivilaatikoista
Saarni Säilynoja

Kuva-arkiston historia

Vuonna 1983 perustettiin Tampereen kaupungin museolautakunnan alainen valokuva-arkisto tehostamaan valokuvakokoelmien hoitoa ja kartoitusta. Kuva-arkistoon yhdistettiin viiden erillisenä toimineen museon (Hämeen museo, Suomen koulumuseo, Tampereen teknillinen museo, Tampereen kaupunginmuseo ja Tampereen luonnontieteellinen museo) ja Tampereen kaupunginarkiston valokuvakokoelmat. Aluksi kuva-arkistolla oli tilat kaupunginarkiston käytössä olleessa Frenckellin varastossa. Museokeskus Vapriikin yhteyteen valmistuivat tilat kuva-arkistolle vuonna 2000.