Aamulehden kokoelma

Vapriikin kuva-arkistossa on Aamulehden negatiivikokoelma 1920-luvun lopulta vuoteen 1976. Aamulehden kokoelman kautta pääsee tutustumaan alueen yhteisölliseen elämänpiiriin yhtä lailla kuin journalistiseen valokuvan lajityyppiin niin uutiskuvan kuin featurenkin alueelta. Negatiivien aiheet löytyvät päivämäärittäin tarkkaan pidetyistä kuvauspäiväkirjoista, kuitenkaan kaikki negatiivit eivät ole säilyneet.

1920-luvun lopulla alkanut kuvaustoiminta käsitti Aamulehdessä yhteensä noin 500 otosta, ja urheilukuvat saivat paikkansa heti alusta pitäen. Poliittiset kuvat yleistyivät vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Vuosittain toistuvat monet samat aiheet: Pyynikin ajot, näyteikkunat, teatteri, koulujen alkaminen ja joulumyynti.

Kokoelmassa on noin 200 000 negatiivia elämän eri aloilta. AL on Aamulehden lyhenne kuva-arkiston kokoelmissa. Diaarinumeroltaan AL-alkuiset kuvat kuuluvat täten Aamulehden kokoelmaan. Aamulehden negatiivit siirtyivät Vapriikin kuva-arkistolle kahdessa eri erässä, mikä näkyy sen arkistorakenteessa. Lisäksi Aamulehden kuvia on Hämeen museon kokoelmassa vedoksina. Aamulehti kannatti Hämeen ja Satakunnan kuva-arkiston perustamista antamalla sille uusiokuvia omista kuvistaan.

Aamulehden kokoelmaan voi tutustua Vapriikin kuva-arkiston tiloissa.

Alla olevista tiedostoista voit tutustua Aamulehden kuvauspäiväkirjojen sisältöihin.

Aamulehden kuvauspäiväkirjat ja kuvia kokoelmasta: